Predstavitev

Špela na podelitvi priznanj Plesne zveze Slovenije

Špela je bila z bratom in soplesalcem Matejem večkratna državna prvakinja, finalistka svetovnih prvenstev in zmagovalka mednarodnih turnirjev v športnih plesih. V 17-letni tekmovalni karieri sta si tako nabrala lepo število medalj, pokalov in, kar je vredno največ, spominov, izkušanj, znanja in poznanstev.

Plesni studio v Domžalah pod imenom KING dance obstaja od leta 2014, pred tem pa sta ga uporabljala za samostojne treninge zaradi nujnih priprav na številna tekmovanja in prepogoste zasedenosti dvorane v Ljubljani. Špela v studiu, kot licencirana učiteljica športnih plesov Plesne zveze Slovenije, poučuje standardne, latinskoameriške plese in družabne plese v paru.

Svoje znanje vsakoletno nadgrajuje in ga prenaša tako na športne pare, kot tudi na družabnega plesa željne pare in posameznike, preko skupinskih treningov ali individualnih ur.

Poleg učiteljske licence, je opravila tudi izpite za sodnika standardnih in latinsko amerških plesov na uradnih tekmovanjih Plesne Zveze Slovenije.

Plesna pot

Po spoznavanju otroških plesov v vrtcu, sta po priporočilih vzgojiteljic skupaj z bratom Matejem, ki je sicer leto starejši, pričela obiskovati treninge športnega plesa v osnovni šoli pod vodstvom učitelja Milana Arsiča. Ko sta osvojila osnove večine plesov, sta s plesnimi prijatelji leta 1997 prvič stopila na tekmovalni parket. Nastopila sta vsak s svojim plesnim partnerjem v kategoriji pionirjev.

Sledil je prestop v klub Fredi, kjer so trenerji Gregor Berlak, Nina Hribar in kasneje Fredi Novak ter Daniela Škofic Novak, oblikovali posameznike v prave plesalce in plesalke. Leta 2001 sta se z Matejem odločila, da poizkusita plesati skupaj.

Po dveh mesecih treninga sta postala državna podprvaka v kombinaciji in verjela sta, da bo skupna pot bolj uspešna. Po nekaj mesecih treninga sta prvič nastopila še v tujini, na mednarodni tekmi v Milanu, in zasedla prvo mesto. Na krilih tega rezultata sta se odločila za oblikovanje skupne plesne poti v sam svetovni vrh.

Kot pri vseh profesionalnih športnikih, je bila tudi njuna pot polna odrekanj, številnih treningov in velikih finančnih vložkov. A imela sta uspešne nastope; bron na svetovnem prvenstvu, finale v Blackpoolu, finalne uvrstitve na svetovnih pokalih in več kot deset naslovov državnih prvakov v ločenih disciplinah in kombinaciji le teh – od mlajših mladinskih kategorij do članov. V zadnjih treh tekmovalnih letih sta nastopala za plesni klub Urška Ljubljana pod vodstvom trenerjev Blaža Pocajta in Nataše Ambrož.

King dance noga

Vidnejši rezultati:

  • 13 naslovov državnih prvakov,
  • 3. mesto svetovnega prvenstva v desetih plesih, Španija,
  • 4. mesto Blackpool Junior standard, Anglija,
  • 7. mesto na svetovnem prvenstvu latinsko ameriških plesov, Slovenija,
  • finale svetovnega pokala v Vancouvru med člani v standardu,
  • zmagovalca in finalista odprtih mednarodnih tekmovanj po celem svetu.

Z bratom sta samostojno nastopala tudi v oddajah Zvezde plešejo (RTV Slo). Špela je plesala z Davorjem Božičem, s Sašem Kranjcem, s katerim sta zasedla končno 2. mesto, in z Marlenno oz. Tomažem Miheličem s katerim sta zmagala. Oddaja je Špeli prinesla nove plesne izkušnje, nastopanja in vpogled v koreografiranje.

V začetku leta 2013 se je Špela odločila, da tekmovalni del plesne kariere zaključi in v plesu oblikuje novo zgodbo. Z največjim veseljem predaja plesno znanje v studiu vsem, ki si želijo ples spoznati zaradi strasti, zanimivih vsebin, želje po zahtevnih gibalnih zaporedjih ali preprosto, zaradi skrbi za mentalno in fizično zdravje. Matej je po Špelini odločitvi nadaljeval s tekmovalno kariero, živel in treniral v Moskvi še 7 let in z vrnitvijo leta 2020 zaključil s tekmovalnim plesom. Od takrat tudi on v studiu širi svoje bogato znanje pridobljeno v tujini.

Vizija plesnega studia KING dance je ponovna rast števila plesnih parov med otroci in mladino ter širjenje bolj podrobnega plesnega znanja tako med tekmovalci in starejšo generacijo, kjer je dobra možnost razvoja seniorskih tekmovalnih plesnih parov, kot med družabnimi plesalci. Vsekakor je ples del Špelinega življenja, ki jo je oblikoval za vedno in bo ostal del nje.

Špela si večkrat popestri čas s sodelovanjem na snemanjih videospotov, reklam, fotografiranjih za revije in podobno, saj to počne za zabavo. Tu jo lahko vidite v video spotu slovenskega pop zvezdnika Gašperja Rifla.

Pasica plesnih korakov