Špela je bila z bratom in soplesalcem Matejem večkratna državna prvakinja, finalistka svetovnih prvenstev in zmagovalka mednarodnih turnirjev v športnih plesih.

Plesni studio je v Domžalah že od leta 2014, kjer Špela poučuje standardne in latinskoameriške plese in ima za svoje delo tudi licenco učiteljice športnih plesov Plesne zveze Slovenije. Le tako lahko svoje znanje vsakoletno nadgrajuje in prenaša tako na športne pare, kot tudi na družabnega plesa željne pare in posameznike, tako tekom skupinskih treningov, kot tudi individualnih ur.

Hkrati je Špela Kralj tudi sodnica standardnih in latinskoamerških plesov Plesne Zveze Slovenije. Več o njeni karierni poti pa si lahko preberete v spodnjem zapisu!

PLESNA POT

Po spoznavanju prvih gibalnih vaj in otroških plesov v vrtcu, sta po priporočilih vzgojiteljic, skupaj z bratom Matejem, ki je sicer leto starejši, pričela obiskovati treninge športnega tekmovalnega plesa v osnovni šoli pod vodstvom učitelja Milana Arsiča. Ko sta osvojila osnovne korake večine plesov, sta s še drugimi plesnimi prijatelji leta 1997 prvič tekmovala v pionirskih kategorijah za plesni klub Wolfy. Špela je pričela plesno pot s Sasso Anžetom, v starejši kategoriji pa s Tilnom Tesnerjem.

Sledil je prestop v klub Fredi, kjer so trenerji Gregor Berlak, Nina Hribar in kasneje Fredi Novak ter Daniela Škofic Novak, oblikovali posameznike v prave plesalce in plesalke. Poleti leta 2001 sta se z Matejem odločila, da poizkusita plesati skupaj. Po dveh mesecih treninga sta postala državna podprvaka v kombinaciji in vedela, da bo skupna pot uspešna. Na začetku naslednjega leta sta prvič nastopila na mednarodni tekmi v Milanu in zasedla prvo mesto. Vse izgleda, da je bil prav Milano ‘push’ dejavnik za vsa nadaljna leta tekmovanj. 

Kot pri vseh profesionalnih športnikih, je bila tudi njuna pot polna odrekanj, številnih treningov, velikih finančnih vložkov, a imela sta uspešne nastope in več kot deset naslovov državnih prvakov v ločenih disciplini in kombinaciji le teh – od mlajših mladinskih kategorij do članov. V zadnjih treh tekmovalnih letih sta nastopala za PK Urška Ljubljana pod vodstvom trenerjev Blaža Pocajta in Nataše Ambrož.

Med vsemi rezultati v karieri jih izpostavimo le nekaj:

  • 13 naslovov državnih prvakov
  • 4. mesto Blackpool Junior standard
  • 4. mesto na svetovnem prvenstvu v kombinaciji desetih plesov med starejšimi mladinci v Španiji
  • 7. mesto na svetovnem prvenstvu latinskoameriških plesov v kategoriji starejših mladincev
  • finale svetovnega pokala v Vancouvru med člani v standardu
  • zmagovalca in finalista odprtih mednarodnih tekmovanj po celem svetu.

Oba sta nastopala tudi v oddaji Zvezde plešejo (RTV Slo). Špela se je sicer v omenjeni oddaji večkrat preizkusila, plesala je z Davorjem Božičem, s Sašem Kranjcem in z Marlenno oz. Tomažem Miheličem s katerim sta zmagala. Oddaja je Špeli prinesla nove plesne izkušnje, nastopanja in vpogled v koreografiranje.

V začetku leta 2013 se je Špela odločila tekmovalne čeveljce obesiti na klin in plesno kariero obrniti v novo zgodbo. Z največjim veseljem predaja plesno znanje mlajšim generacijam. Matej je nekaj časa še nadaljeval s plesom, živel in treniral v Moskvi, a je tudi on že zaključil z aktivnim plesom.  

Ideja oziroma cilji plesnega studia King Dance so ponovna ponovna rast števila plesnih parov med mlajšo generacijo in slovensko mladino ter širjenje bolj podrobnega plesnega znanja tudi med starejšo generacijo, kjer je dobra možnost razvoja seniorskih tekmovalnih plesnih parov. Vsekakor je ples del Špelinega življenja, ki jo je oblikoval za vedno. 

Špelo lahko vidite tudi v video spotu slovenskega pop zvezdnika spodaj.