Predstavitev

Špela na podelitvi priznanj Plesne zveze Slovenije

Špela je bila z bratom in soplesalcem Matejem večkratna državna prvakinja, finalistka svetovnih prvenstev in zmagovalka mednarodnih turnirjev v športnih plesih.

V 17-letni tekmovalni karieri sta si tako nabrala lepo število medalj, pokalov in, kar je vredno največ, spominov, izkušanj, znanja in poznanstev.

 

Plesni studio v Domžalah pod imenom KING dance obstaja od leta 2014, pred tem pa sta ga uporabljala za samostojne treninge zaradi nujnih priprav na številna tekmovanja in prepogoste zasedenosti dvorane v Ljubljani. 

Špela v studiu, kot licencirana učiteljica športnih plesov Plesne zveze Slovenije, poučuje standardne in latinskoameriške plese. Svoje znanje vsakoletno nadgrajuje in ga prenaša tako na športne pare, kot tudi na družabnega plesa željne pare in posameznike, preko skupinskih treningov ali individualnih ur.

Poleg učiteljske licence, je opravila tudi izpite za sodnika standardnih in latinskoamerških plesov na uradnih tekmovanjih Plesne Zveze Slovenije.

Plesna pot

Po spoznavanju prvih gibalnih vaj in otroških plesov v vrtcu, sta po priporočilih vzgojiteljic skupaj z bratom Matejem, ki je sicer leto starejši, pričela obiskovati treninge športnega plesa v osnovni šoli pod vodstvom učitelja Milana Arsiča. Ko sta osvojila osnovne korake večine plesov, sta s še drugimi plesnimi prijatelji leta 1997 prvič tekmovala v pionirskih kategorijah za plesni klub Wolfy. Špela je pričela plesno pot med pionirji s Sasso Anžetom.

Sledil je prestop v klub Fredi, kjer so trenerji Gregor Berlak, Nina Hribar in kasneje Fredi Novak ter Daniela Škofic Novak, oblikovali posameznike v prave plesalce in plesalke. Najprej je plesala s Tilnom Tesnerjem, nato sta se leta 2001 z Matejem odločila, da poizkusita plesati skupaj.

Po dveh mesecih treninga sta postala državna podprvaka v kombinaciji in nekako sta čutila, da bo skupna pot uspešna. Na začetku naslednjega leta sta prvič nastopila na mednarodni tekmi v Milanu in zasedla prvo mesto. Vse izgleda, da je bil prav Milano ‘push’ dejavnik za vsa nadaljna leta tekmovanj. 

Kot pri vseh profesionalnih športnikih, je bila tudi njuna pot polna odrekanj, številnih treningov in velikih finančnih vložkov. A imela sta uspešne nastope in več kot deset naslovov državnih prvakov v ločenih disciplinah in kombinaciji le teh – od mlajših mladinskih kategorij do članov. V zadnjih treh tekmovalnih letih sta nastopala za plesni klub Urška Ljubljana pod vodstvom trenerjev Blaža Pocajta in Nataše Ambrož.

King dance noga

Med vidnejšimi rezultati jih izpostavljamo le nekaj:

  • 13 naslovov državnih prvakov
  • 3. mesto svetovnega prvenstva v desetih plesih, Španija
  • 4. mesto Blackpool Junior standard, Anglija
  • 7. mesto na svetovnem prvenstvu latinskoameriških plesov, Slovenija
  • finale svetovnega pokala v Vancouvru med člani v standardu
  • zmagovalca in finalista odprtih mednarodnih tekmovanj po celem svetu.

Z bratom sta samostojno nastopala tudi v oddajah Zvezde plešejo (RTV Slo). Špela je plesala z Davorjem Božičem, s Sašem Kranjcem, s katerim sta zasedla končno 2. mesto, in z Marlenno oz. Tomažem Miheličem s katerim sta zmagala. Oddaja je Špeli prinesla nove plesne izkušnje, nastopanja in vpogled v koreografiranje.

V začetku leta 2013 se je Špela odločila, da tekmovalno zgodbo plesne kariere zaključi in v plesu oblikuje novo zgodbo. Z največjim veseljem predaja plesno znanje v studiu vsem, ki si želijo ples spoznati zaradi strasti, zanimivih vsebin ali preprosto, želje po zahtevnih gibalnih zaporedjih. Matej je po Špelini odločitvi nadaljeval s tekmovalno kariero, živel in treniral v Moskvi še 7 let in z vrnitvijo leta 2020 zaključil s tekmovalnim plesom. Od takrat tudi on širi svoje bogato znanje, pridobljeno v tujini, v studiu.

Ideja oziroma cilji plesnega studia KING dance so ponovna rast števila plesnih parov med otroci in mladino, predvsem z željo aktivacije domžalskega podmladka, ter širjenje bolj podrobnega plesnega znanja med tekmovalci in starejšo generacijo, kjer je dobra možnost razvoja seniorskih tekmovalnih plesnih parov. Vsekakor je ples del Špelinega življenja, ki jo je oblikoval za vedno in bo ostal del nje.

Špela si večkrat popestri čas s sodelovanjem na snemanjih videospotov, reklam, fotografiranjih za revije in podobno, saj to počne za zabavo. Tu jo lahko vidite v video spotu slovenskega pop zvezdnika Gašperja Rifla.

Pasica plesnih korakov