Športni ples je ples v paru, ki se izvaja tekmovalno, na organiziranih prireditvah. Športni ples predstavljajo standardni in latinskoameriški plesi. 

Standardne plese sestavljajo angleški oziroma počasni valček, tango, dunajski oziroma hitri valček, slowfox in quickstep; medtem ko latinskoameriško skupino sestavljajo samba, cha cha cha, rumba, paso doble in jive.

Tekmuje se v različnih starostnih kategorijah od najmlajših mlajših pionirjev do najstarejših seniorjev. Ti so starostno določeni po pravilu:

 • MLAJŠI PIONIRJI so pari, kjer je starejši v paru star do 10 let 
 • PIONIRJI 10 in 11 let
 • MLAJŠI MLADINCI 12 in 13 let
 • MLADINCI 14 in 15 let
 • STAREJŠI MLADINCI 16, 17 in 18 let
 • ČLANI stari nad 18 let
 • SENIORJI 1 so sestavljeni iz plesnega para, kjer je mlajši partner star vsaj 35 let ali več
 • SENIORJI 2 vsaj 45 let
 • SENIORJI 3 vsaj 55 let
 • SENIORJI 4 vsaj 65 let in
 • SENIORJI 5, kjer morata biti oba partnerja stara 70 let ali več.

Standardni in latinsko ameriški, kot tekmovalni plesi, pišejo že kar dolgo zgodovino. Ni sicer časovne primerjave s samim obstojem plesa, ki je nastal hkrati z obstojem človeka, saj imamo od nekdaj potrebo po gibanju. Družabne plese se je plesalo v vseh zgodovinskih obdobjih. 

Prvo uradno svetovno prvenstvo v standardnih plesih je bilo organizirano  leta 1922 v Londonu. V Sloveniji je bilo prvo tekmovanje organizirano v Unionski dvorani v Ljubljani leta 1927. Športni tekmovalni ples je najlepši dvoranski šport, ki hkrati sodi med najbolj zahtevne športne panoge. Športna plesna pot in odločitev za tovrstni šport je zagotovo nepozabna izkušnja, ki posameznika oblikuje in mu poda visoke življenjske vrednote.

Prejemanje priznanja

Pri plesu v paru gre za obvladovanje gibanja telesa v določenem ritmu značilnega plesa in zlitju dveh partnerjev, ki se skozi skupno gibanje prelevita v celoto. Gre za izražanje karakterja posameznega plesa, glasbe in skladnosti gibanja.

KING dance obstaja prav zaradi tekmovalnega plesa saj je Špela osvajala državne naslove in medalje na tekmovanjih po svetu v teh kraljevskih disciplinah.

K uspešnemu predajanju tekmovalnega plesnega znanja pripomore tudi Licenca Plesne zveze Slovenije za učitelja ST in LA plesov. Špela poučuje veliko športnih parov, hkrati pa po novo znanje in tudi na izpopolnjevanja k njej pridejo pari iz drugih klubov, kar pa je referenca, ki govori sama zase. 

 

PREGLEJ URNIK ŠPORTNE SKUPINE

Pošlji povpraševanje!

''Špeline plesne in pedagoške veščine so resnično na vrhunskem nivoju. Program vadbe zna prilagoditi tako plesnim začetnikom, kot zahtevnim tekmovalcem, s kombinacijo strogosti in sproščenega nasmeha zna tudi tistim z dvema levima nogama pričarati dve desni nogi.'' - Izidor B.
Izjava M
Pasica plesnih korakov