Športni ples je ples, ki se izvaja tekmovalno na organiziranih prireditvah. K športnim plesom spadajo standardni in latinskoameriški plesi.

Standardni plesi so angleški valček, tango, dunajski valček, slowfox in quickstep. Latinskoameriški plesi pa so samba, cha cha cha, rumba, paso doble in jive.

V teh plesih se tekmuje v različnih kategorijah: mlajši pionirji, pionirji, mlajši mladinci, mladinci, starejši mladinci in člani, ki so starostno določene po svetovnem merilu.

Standardni in latinsko ameriški plesi pišejo že kar dolgo zgodovino. Družabne plese se je plesalo v vseh zgodovinskih obdobjih. Prvo uradno svetovno prvenstvo v standardnih plesih je bilo organizirano že leta 1922 v Londonu. V Sloveniji je bilo prvo tekmovanje organizirano v Unionski dvorani v Ljubljani leta 1927. Športni tekmovalni ples je najlepši dvoranski šport, ki sodi med najbolj zahtevne športne panoge. Športna plesna pot in odločitev za tovrstni šport je zagotovo nepozabna izkušnja, ki posameznika oblikuje in mu poda visoke življenjske vrednote.

Pri standardnih in latinsko ameriški plesih gre za obvladovanje gibanja telesa v določenem ritmu značilnega plesa in za zlitje dveh partnerjev, ki se skozi skupno gibanje prelevita v celoto. Gre za izražanje karakterja posameznega plesa, glasbe in skladnosti gibanja.

King Dance pravzaprav izhaja iz tekmovalnega plesa saj je Špela osvajala državne naslove in medalje na tekmovanjih po svetu kot za stavo.

K uspešnemu predajanju tekmovalnega plesnega znanja pripomore tudi Licenca Plesne zveze Slovenije za učitelja ST in LA plesov. Tako Špela poučuje veliko športnih parov, hkrati pa po novo znanje in tudi na izpopolnjevanja k njej pridejo pari iz drugih klubov. To pa je že referenca, ki govori sama zase. 

URNIK

Pošlji povpraševanje!